Sunday, July 29, 2007

O naciji

Iluzorno je sada raspravljati da li je postojanje nacija dobro ili lose. Umesto toga treba se zapitati, zasto neki ljudi odluce da stave naciju iznad svega, i izgube vezu sa stvarnoscu.

To se upravo desilo Srbima u poslenjih dvadesetak godina, a uveliko je potpomognuto huskanjem bas onih koji bi trebalo da budu glas razuma - srpskim intelektualcima. I to je najveci problem kod Srba danas, jer svi znamo da od "glave riba smrdi". Bas ti srpski intelektualci su svesno ili nesvesno (zlo)upotrebili naciju zarad promovisanja anahronih ideja i ideala koje su mnoge uzaludno kostale zivota. Totalno je besmisleno da se neko u danasnje doba "bori protiv Turaka", a upravo to su Srbi radili u Bosni, a Turci tu ne zive vec odavno.

Isto tako je totalno besmisleno da se drzavna politika na Kosovu gradi oko srednjovekovnih manastira, i da se zbog njih ratuje ( paradoks je jos veci jer u tom ratovanju bas ti manastiri zbog kojih se ratuje bivaju unisteni!!), a ne nekim savremenijim metodama, kao sto su pregovori i dogovori.Sve u svemu prostituisanje ideje nacije je Srbe u poslednjih dvadesetak godina kostalo zivota i zivota. Nesaglediva steta je napravljena, i zahvaljujuci sacici onih koji su imali i imaju monopol nad pisanom i izgovorenom reci u Srbiji, ono cime su se Srbi nekada ponosili vise ne postoji.I ja bih volela da pitam Matiju Beckovica sta tacno znaci "Ceracemo se jos", i njegova crtica u nekakvoj knjizi posvecenoj Kosovu sa kraja osamdesetih, gde on opisuje kako je celo Kosovo srpski grob, a grob je za Srbe svetinja, pa stoga Srbi sa Kosovom ne mogu da trguju. Da li mozda zna koliko je ljudskih zivota kostalo ovo baljezganje?

2 comments:

Unknown said...

"Totalno je besmisleno da se neko u danasnje doba "bori protiv Turaka", a upravo to su Srbi radili u Bosni, a Turci tu ne zive vec odavno."

Mislim da si pogresno informisana i zadojena propagandom. Ja sam iz Sarajeva i znam da je ova tvoja teska kvalifikacija tako olako recena, a netacna.
Da bi zaista znala sta su to radili Srbi u Bosni, trebala bi da znas kakva se tamo vodila politika, koje su bile partije i sta su zastupale, kako se ko naoruzavao, sta se desavalo na tadasnjim izborima, sta se desavalo u parlamentu, kakve su se pravile koalicije, kakva se sirila propaganda, sta je bilo na pregovorima, kako je i gdje je pocelo da se puca, itd itd itd
Ja ne vjerujem da poznajes uopste sta se tamo zaista desavalo, a dajes tako teske kvalifikacije...

sunset chaser said...

Ne pada sneg da pokrije breg nego da zveri pokazu svoj trag.