Friday, February 22, 2008

Beograd, februar 2008.

...Odrasli u bedi i porazu, pijanstvu, tuci i zlostavljanju, u gadostima i ocaju koji su svakodnevno ruzili povesti krezubih staraca o vremenu ponosnih ratnika, o mitskom dobu vraceva koji su krotili kosmicku silu po imenu wakana i jahali na njenim talasima, ogorceni beskrajnim osluskivanjem sina koje nikada nisu nosile kompoziciju punu duhova osvetnika, mladici su bili lak plen za sumanute ideje vraca Zute ptice. Zuta ptica, po svoj prilici vest demagog i madjionicar solidnih sposobnosti, uspeo je da ubedi nekolicinu snaznih i ne bas promocurnih momaka da ih ezotericna varijanta plesa duhova oblaci u narocite kosulje, nevidljive "duhovne kosulje", tajno oruzje Sijuksa. Duhovne kosulje brzo su usle u modu, formirala se kriticna masa sledbenika. Ako nemas duhovnu kosulju, govorilo se, ti nisi nikakav Sijuks, ti si obicna jegulja. U narednoj fazi organizovao je odrede nepobedivih ratnika koji su verovali da im puske ne mogu nista. Cak su i stari, mada nisu odbravali vraceve lazi, govorili da mozda nema niceg loseg u tome da ljudi ponovo osete gordost Sijuksa, da pronadju pricu koja ce im dati snagu. U pricama se, govorili su, krije velika moc. I bili su u pravu.

Jer dogodilo se tako da je vest o ratnim igrama grupe mladih Indijanaca 1890. stigla do neke izovlovane jedinice americke armije,------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
-------kada su kod Ranjenog kolena naisli na Zutu pticu i njegove ratnike ( u nevidljivim duhovnim kosuljama), zapucali su bez suvisnih pitanja. Sijuksi su srljali na kursume, verujuci u magiju svog vraca. Poginulo ih je vise od dve stotine.

Iz knjige "Kisa i hartija" Vladimira Tasica

No comments: